събота, 6 януари 2018 г.

За посланието скрито в шевиците





Здравейте!

Преди много години живеех в близост до индианското племе Канауаки Мохаук. Оттам научих една интересна история, която ще споделя с вас. Вождът на племето (те все още си пазят традициите, имат вождове, съвет на старейшините и т.н.) бил поканен в България по линия на културен обмен. И се случило така, че попаднал на изложба на древни български шевици. Какво било удивлението на домакините, когато той хванал в ръцете си една българска риза с шевица, като тази 


и започнал да я чете като историческа родова книга : от къде произхожда рода, колко сватби е имало, колко и какви деца са се родили и т.н. Дори посочил някои грешки!
 Значи, това, което ние днес приемаме просто за шарени орнаменти някога е било универсално кодово писмо, вид родова книга, която се е бродирала върху чеиза - черги, ризи на този род и така историята на рода се е предавала от поколение в поколение. Но някъде там във вековете, този код бил загубен и българите започнали да прерисуват шевиците само като декоративен елемент, без повече да разбират посланието им. А индианците са запазили това знание.
 Удивително е също (виж снимката) колко са сходни индианските орнаменти и българските. Това показва, че някога графичното писмо е било универсално.
 Мисля, не е по-важно кой род бил най-древния на земята, и кой каква велика кулутра бил ИМАЛ някога, а кой ДНЕС е запазил своята идентичност... Защото докато нас ни претопяват с измислени европейски ценности, индианците си пазят културата и я предават на поколенията:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.443333569109133.1073741831.100002974816126&type=1&l=d049a86151

Няма коментари: