четвъртък, 22 август 2019 г.

СФЕРИКА - строителство на геодезични куполни конструкции


СФЕРИКА - строителство на геодезични куполни конструкции



Ние сме кръг от приятели и съмишленици усвоили куполното строителство и се представяме като СФЕРИКА. Нашата дейност не е чисто комерсиален проект. Не си поставяме целта да "накълцаме баницата". Когато трудът ни се характеризира като бизнес – не ни звучи приятно! Ние казваме на хората, че преди да решат да си построят куполен дом, трябва да осъзнаят, че не го правят заради това, че е модерно, заради това, че е евтино, заради това, че там витаят някакви енергии и всякакъв вид рекламни легенди. А за това, че този дом съвършенно точно и без съмнение отговаря на техния начин на живот и усещане за пространство.
Не усещаме СФЕРИКА като фирма, като тържище – това е нашето призвание! Идеята е първична - паричните средства, като инструмент по пътя към върхови постижения. Като Слънцето, Въздуха и Водата! Като крайната цел дори не е купола. Куполът е определен етап, който трябва да бъде доведен до своя логичен край, като се опрости, обедини и поевтини. Вярвам, че жилищата трябва да са достъпни за всеки. Жилищата трябва да пестят енергия. Жилищата не трябва да причиняват смущения в околната среда - трябва да бъдат опростени. Около нас има и други живи същества, мравчици, калинки, зайчета, сърнички, костенурки и др. И създавайки нашия дом, ние не трябва да ги смущаваме, а да заживеем в хармония с тях.


Погледнете към хълмовете, планините, деретата, браздите, леговищата - природата не обича остри ъгли! Тя се бори с тях, отмива ги, обдухва ги, моделира ги! Природата ни се чуди какви ги вършим – тя не е създала женските гърди и утроба квадратни, не създава квадратни стволове на дървета, квадратни ябълки, квадратни яйца и костенурки - всичко е кръгло, планетите са кръгли, дори вирусите са кръгли! Защото тя знае: ТОПКАТА е оптимален дизайн, който изисква най-малък обем материали, с максимална пространствена твърдост, в сравнение с други форми със същия обем. Когато се придържаме към тази форма, ние сме в хармония с природата. Тя не хаби сили за закръгляне на ъглите на къщата ви, не изпитва смущения - не излъчва отрицателна енергия. Максимизира ресурсите си за отопление. В крайна сметка в това измерение науката не вижда по икономична форма, а езотериката го потвърждава. Следователно най-благоприятната обвивка на къщата е СФЕРИЧНА!
Всичко започна с това, че на моята настояща спътница в живота и на мен, ни се прииска да обитаваме купол. И както обикновено се случва, когато желанието го има и хората са готови – възможностите се появяват! Благодарение на група талантливи млади архитекти и инженери се сдобихме с проект. Всички бяхме начинаещи в това занятие. Имахме усещане за правилна посока, талант и ентусиазъм. На базата опит-грешка, създадохме едно „бижу“ и аз бях въвлечен в куполното строителство. Започнах да експериментирам и да се забавлявам с леки куполни конструкции и вдъхнових доста приятели.


Един ден обаче при мен дойдоха млада двойка със сериозна молба за къща. Тук усетих, че това надминава нивото ми на компетентност за момента и потърсих подкрепа в международните куполни форуми. Срещнах Вадим от Калуга – човек минал през американската куполна школа, адаптирал я към руските условия, написал книга – наръчник и построил десетки куполни къщи.Разбрах, че за да стане това достъпно за всички е необходимо да се потрудим доста. С присъщата братска безусловна любов, Вадим сподели всичко което знаеше и можеше. Дойде по своя инициатива в България и направихме теоретичен семинар по куполно строителство, за архитекти, инженери , строители и желаещи да живеят в куполен дом. Събраните такси от семинара се превърнаха в материал за практичен семинар в който всички се забавлявахме в издигането на 12м куполна конструкция, която дарихме на домакините „Природно Училище Творилци“и те я претвориха в занималня за деца. Благодарение на Роман Анатолиевич Продайко от Украйна пък създадохме условия за производство на възловите съединения „Сокол“ и „Клешня“, които направиха възможно куполното строителство за всеки майстор на дървени къщи. Създадох на тяхна база и възловите съединения „Сферика“. Тук искам да спомена и други братя като Сергей Попов(програмист) от Русия и Роман Богдашко(архитект) от Украйна, които съвсем безусловно помагат в световното куполно строителство. За 3 години ятото ми от талантливи ангeлчета, все чисти същества, архитекти,инженери и строители нарасна. Проектираме, Строим , Обучаваме и Помагаме безусловно на всички в куполното строителство.
Виждам уместността на моите занимания, благодарността на хората - това вдъхновява, подтиква ме към нови постижения, нови преживявания, за насърчаване на по-нови, по-модерни механизми и дизайни! Просто следваме посоката! Ако някой се интересува какво се случва по нашия път - присъединете се към нас! НИЕ ПОМАГАМЕ И ТВОРИМ ЗА ЦЯЛОТО!


С много Любов – Уста Генчо Купола 😊

Източник: GenchoGenchev
Сайт: Сферика

Няма коментари: