петък, 29 септември 2017 г.

Курс „Калиграфия“

Курс „Калиграфия“



>  Начало: 30 септември
>  Продължителност - 12 астрономически часа - 30.09 и 1.10 / 13:30 - 19:30
 ПреподавателАнтоанета Кисьова
Изписването на буквените знаци, като техника, като художествено майсторство, но и като път към себе си, като изследване на емоционалното състояние на момента, като вид медитация.
Нашият курс по калиграфия е структуриран върху изучаването на старобългарското уставно писмо – Х в. – XIV в. , полууставно писмо  и бързопис - след XIVв.
Калиграфията е малко забравено днес изкуство за оформяне на знаците по експресивен, хармоничен и майсторски начин. Позната най-вече от китайската култура, калиграфията успешно се използва и в изписването на българските буквени знаци, като разкрива красотата на нашата азбука. Освен като вид художествена себеизява и изкуство, калиграфията притежава философския смисъл и насоченост и оказва ефект  върху практикуващите както в здравословно, така и в емоционално отношение.


В курса по калиграфия участниците ще:
> овладеят техниката на изписване на старобългарското уставно и полууставно писмо под ръководството на опитен квалифициран преподавател художник
> се запознаят с красотата на орнаментиката в старобългарските книги
> изпишат собствено пожелание върху картичка, любим стих, текст или молитва
> се отдадат на творческия процес, на пътя и на изследването на емоцията, която води до сътворяването на красотата и съвършенството.

Програма на курс по калиграфия:
> 1. Запознаване с историята на калиграфията - европейска, азиатска и арабска.
> 2. Запознаване с основните материали, средства и повърхности. Първи опити.
> 3. Манускриптен текст-композиция и особености.
> 4. Бързопис. Основни буквени групи. Практика.
> 5. Заглавни букви. Видове.Личната буква.
> 6. Вязь.
> 7. Композиране на калиграфски проект
> Максимален размер на групата: 12 участници.

 > Цени:
Цена 150 лв с включени материали (перо, туш, хартия)
Цена (деца, ученици, студенти) 120 лв

Заплащане:
> След предварителна уговорка на място в студиото 
> По банков път: СТУДИО 84 АРТ ЕНД МОУШЪН ЕООД; Юробанк България АД; IBAN BG52BPBI79401082009901; BIC BPBIBGSF ;Основание за плащане - курс "Калиграфия"
> Записването е чрез заплащане на капаро в размер на 80 лв и доплащане в деня на първото занятие и преди началото му.

Според графологията развитието на моториката на ръцете е свързано с развитието на психическите и умствени способности на личността.
Периодичните занимания с калиграфия могат да бъдат изключително полезни за подобряване на концентрацията, съсредоточеността, волевия контрол и търпението. Калиграфията развива фината моторика, оптическия контрол, точността и постоянството, като в този си аспект може да я разглеждаме като вид медитация.
Калиграфията помага да се оптимизира дишането. Мозъкът контролира дишането, а дишането контролира пръстите, когато пишем.Когато вземе перото, човек трябва да се концентрира върху съвършеното, мисълта трябва да е ясна и безразлична към славата, и богатствата. Работата на съзнанието не трябва да се нарушава от външни влияния. Калиграфията възстановява душевното равновесие. След занятия по калиграфия, човек се чувства бодър и въодушевен, а дишането е равномерно и дълбоко.

Калиграфия укрепва мозъка и развива вниманието.
Хората, които се занимават с калиграфия, възприемат информацията по-бързо. Вниманието и наблюдателността при тях са по-добре развити.  Калиграфията кара дясното полукълбо да чувства правилността на линиите, структурата и симетрията, ритъма и темпото, развива наблюдателността като стимулира креативността и фантазията. Резултатите показват, че хората, практикуващи калиграфия, изпитват емоционално спокойствие и отпускане, изразяващо се в равномерно дишане, понижаване на кръвното налягане и пулса, и намаляване на мускулното напрежение. Подобрява се способността на индивида за определяне и диференциация на фигурите, както и способността за пространствено ориентиране.

Калиграми - когато думите рисуват - прочетете в нашия блог

Няма коментари: