вторник, 19 септември 2017 г.

Брауновият газ - мит или реалност?

Брауновият газ - мит или реалност?
 Документален филм


Впечатляващото изобретение на Илия Вълков, познат по света като Юл Браун.

Още от дете Илия Вълков се увличал от технологиите. Вдъхновявали го невероятните приключения на Жул Верн и разказите в Библията. Все още съвсем малък, така и не успявал да проумее как Бог ще накаже грешниците с огън и ще изгори Земята, след като 2/3 от планетата са покрити с вода. Тази загадка не му давала мира, докато не взел за себе си решението, че един ден ще накара водата да гори.
Така и станало. 40 години по-късно Илия вече се казвал Юл Браун, живеел в Австралия и правел нещо нечувано от времето на Фарадей - създавал смес от водород и кислород, която можела да превръща водата в екологично чисто и най-вече безопасно гориво! Откритието нарекъл на себе си - браунов газ.
Вода, вода, вода! В книгите, в любимите фрази, тя цял живот била пред очите на учения, още откакто се родил в морската ни столица Варна. Друго, което буквално обсебвало будната му натура, била идеята да отклони човечеството от пагубния му ход на развитие. Силно вярващ, Илия не спирал да търси начин да се използват максимално свойствата на водата.

Няма коментари: