вторник, 31 октомври 2017 г.

1 Ноември - Ден на народните будители

1 Ноември - Ден на народните будители



Кой събужда умовете,
брани българското слово.
Та като вълшебно цвете,
да разцъфне то отново?

Знам, книжовниците стари,
силите си не пестили,
с книги, вестници, буквари,
българският дух крепили.

Да се знае, да се помни,
че България е жива!
На будителите скромни
българинът китка свива!

Ангелина Жекова

Денят на народните будители е отпразнуван за първи път в град Пловдив през 1909 г. Дотогава на тази дата се е празнувал денят на Св.Иван Рилски. През 1922 г., по предложение на Стоян Омарчевски - министър на народното просвещение, народното събрание обявява този ден за празник на всички “заслужили българи”.
„Те са ни спасили и направили народ, тях трябва да почитаме, от тях само ще се научим как да се оправяме сега и утре, ако дотрябва…“
За три години той въвежда задължителното основно образование, строи 1115 нови училища в малките селища, освобождава от данъци детската литература. Негов е и законопроектът за поставяне на бюстове на заслужили българи в централната алея на Борисовата градина.
Показателен е фактът, че първият закон на новоосвободената българска държава е законът за задължителното всеобщо начално образование, че само 9 години след Освобождението на България от османско владичество вече имаме Българска Академия на Науките.
Отзвук на гласа и дейността на народните будители са били килийните, прицърковни и манастирски  училища. Те  като религиозно-просветни центрове са дали  будни общественици, някои от които са били  щастливи да видят свободна България и да работят за укрепване на младата държава.

Няма коментари: