вторник, 28 май 2019 г.

Да затвориш кръга отвътре

Да затвориш кръга отвътре
от Надя Обретенова


Йордан Камджалов показа как точно музиката докосва сърцето.

Космичният синхрон рядко може да бъде усетен от много хора едновременно. А когато това са хиляди на едно място, това е почти невъзможно. Да накара хиляди сърца да бият в един ритъм, обаче, успя един артист.
В топлата вечер на 25 май, когато мнозина европейци се занимаваха с дълбоко прагматичния въпрос кого да подкрепят в евроизборите на следващия ден, в Античния театър в Пловдив четири хиляди чуха тишината. В нея, за кратките 40 минути, се появиха космичните звуци на музиката. Музика, идваща от дълбините на Космоса и преминала през сърцето на Петър Дънов - един светъл ум, превърнал се в духовен учител за мнозина.
Йордан Камджалов е познато име не само за ценителите на музиката. Той е артист с поглед, стигащ по-далеч от следващия музикален сезон. Предпочитан събеседник, на чиито диалози с публиката идват не само музикално изкушените му почитатели. Замисълът на спектакъла „В кръга на песента“, който събра стотици хора от цяла България в Античния театър, надхвърли очакванията. Експериментът, в който музиката на Петър Дънов, класическата музика и фолклора, се преплетоха в тишината и звуците, в буквалния смисъл затвори кръга отвътре. Музикантите и публиката превърнаха римския форум в арена на Манифест на светлината. Сцена на проекта на маестро Камджалов „България пее“, в която звучаха мелодиите на Дънов и химна на светите братя Кирил и Методий.
По време на спектакъла Йордан Камджалов превърна в хомогенно цяло музиката и тишината, накара публиката да се слее с музикантите и създаде невероятен синхрон. Феерията от звуци, завладяла Античния театър, доведе публиката до истински екстаз и избухна неочаквано. Така се стигна до изненадващо преобръщане на сценария.
Когато музикантите напуснаха сцената, вместо да тропа с крака, да вика „Браво“ и да настоява за бис, публиката…. запя.
И от Публика, се превърна в Артист.
Тоновете и вдъхновението, с които зрителите пееха, носеха заряда на спектакъла и една необяснима енергия, която сякаш не искаше и не можеше да напусне пространството на Античния театър.
Това, че публиката е поднесла най-голямата изненада, пролича когато Йордан Камджалов и музикантите от създадената от него Музикална лаборатория за човека, се завърнаха на сцената и се видя, че мнозина вече бяха свалили сценичните си костюми.
Трудно може да се разкаже и опише случилото се след това. Тоталният синхрон между публика и артисти, доказа замисъла на спектакъла и неговото име „В кръга на песента“. И определено постави едно начало. Екипът на Камджалов го нарече „Огънят е запален…“

*авторът на материала не е музикален специалист, а текстът е лично преживяване

Видеото от концерта се публикува със съгласието на Галя Герасимова


 Източник: Новини БНТ

Няма коментари: