сряда, 24 май 2017 г.

БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА КИРИЛИЦА - СЪТВОРЕНИЕ И СЪЗДАТЕЛИ

БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА КИРИЛИЦА - СЪТВОРЕНИЕ И СЪЗДАТЕЛИ

 
Мнозина ще се запитат: щом по поръка на цар Симеон учениците на Кирил и Методи създали азбуката, която е жива и до днес, на която пишат още 300 милиона души по света, защо считаме Константин-Кирил Философ за създател на славянската азбука, след като неговата глаголица е мъртва и почти не е използвана?

Тогавашният наш старобългарски език е имал щастието да бъде един от най-богатите, най-многозвучни езици на света. Съдейки по глаголицата и по кирилицата, той е имал 26 съгласни и 18 гласни (5 е-та, 5 о-та, 4 и-та), всичко 42-44 звука.

За сравнение - гръцкият език има само 7 гласни и 17 съгласни (и гласните, и съгласните са с по десет по-малко!), толкова има и латинският.

Всичките тези звуци на тогавашния наш език не са могли да се изпишат нито с гръцките, нито с латинските букви - в тях нямало букви за 20 български звука! (Затова не са и правени такива опити - до 885 година надписите по мраморните колони и край Мадарския конник са писани на гръцки език с гръцки букви.)

Да чуеш многозвучието на езика, да различиш един звук от друг, да го дефинираш точно - освен съвършено познаване на езика, за тази работа е нужна и гениалност. Точно това е свършил Константин-Кирил Философ. Да изобретиш буквени знаци на звуците е много по-лесна и формална работа.

Делото на двамата братя постигнало огромен геополитически ефект - каноничното признаване на българската писменост и на старобългарския език за богослужебен, с което била разбита "триезичната ерес" на Рим и Константинопол. Старобългарският бил допуснат в западната църква като четвърти литургичен език - едно уникално събитие, защото петия език е допуснат 1000 години по-късно, едва през 20-ти век.

След смъртта на Методий (885) започнали гонения на учениците му от моравския княз Светополк. След много премеждия Климент, Наум, Ангеларий и Сава достигат до българските земи в Белград (тогава българско владение).
Борис ги посрещнал с невъздържана радост и ликуване, по цели нощи беседвал с тях - те носели със себе си новата българска писменост и били готови, не - те жадували още на другия ден да започнат да превеждат светите книги и да проповядват в българските църкви на български език.
Петима души, разбира се, доникъде не стигали - първо трябвало да се открият български училища.
Цар Борис им осигурил всички условия. Те вече трябвало да преподават на много повече ученици, да превеждат и пишат книги. Борис построил за кратко време огромен църковен и образователен комплекс (Голямата Базилика). Сградата е държала 600 години първо място на най-големия църковен комплекс в света.
По това време сина на Борис, Симеон учи в Магнаурската академия.
След като наследява трона младия цар Симеон искал всички български свещенници веднага да се научат да пишат и четат на глаголицата. Но нещата не ставали толкова бързо. Учениците трудно запомняли и още по-трудно писали завъртяните букви. Напредъкът бил бавен. Това не се харесвало на Симеон. Симият той като възпитаник на най-добрия университет по онова време имал нови идеи как можело да се ускори обучението. Той събрал останалите живи ученици на Кирил и Методи и им казал, че иска да създадат нови по-прости за писане букви. Те до един се възпротивили. Те посветили живота си да рисуват години наред глаголица, заради която били жестоко преследвани и избивани. А сега царят изведнъж искал от тях да започнат да пишат с коренно различни знаци. Но високо образования цар не се наложило дълго да ги убеждава. Той им дал идея да се използват тракийските букви създадени от Орфей, които гърците вече приписвали за свои. Така се появила новата българска азбука, която нарекли кирилица от уважение към своя велик учител. В кирилицата били включени 24 тракийски букви създадени от Орфей и още 12 нови.

От намерени артефакти е ясно, че навлизането на употребата на българската азбука съвпада със започване царуването на Симеон през 893 г.
Абсолютно неоспорим факт е, че новата азбука е българска, защото е направена в БЪЛГАРИЯ. Поръчана е от БЪЛГАРСКИ ЦАР за БЪЛГАРИТЕ.
Амин !

Няма коментари: